Zodra de verse vijgen in de winkel liggen, de dagen korter worden en je écht je winterjas weer uit de kast moet gaan halen weet je dat het tijd is voor de herfst.
En wat is er nu lekkerder dan op een koude herfstige dag de keuken in te duiken en de geur van dit heerlijke speculaas-vijgen brood uit de oven te ruiken?
Ik zeg: let’s do it!
Het brood is volledig glutenvrij, lactose- en ei-vrij en bevat geen geraffineerde suikers. Maar het is wel erg smeuïg hoor…
INGREDIËNTEN:
Voor de basis
200 gr havermeel
50 gr amandel- of hazelnootmeel
4 rijpe bananen
6 gedroogde vijgen (of dadels)
150 ml amandelmelk
1 tl bakpoeder
1 tl vanille-extract
1.5 tl kaneel
1 tl koek- en speculaaskruiden
1 el (raapzaad)olie
2 tl baking soda
1 el citroensap
Snufje zout
Toppings
2 verse vijgen
1 tl agavesiroop
100 gr plantaardige kwark
Extra:
Cakeblik
Mixer / garde
METHODE
- Verwarm de oven voor op 170 graden en vet de cakevorm in of bekleed het met bakpapier.
- Pureer de bananen samen met de gedroogde vijgen en de amandelmelk in een kom.
- Meng in een andere kom havermeel, amandelmeel, het bakpoeder, olie, vanille-extract, snuf zout en de kruiden.
- Voeg hier in gelijke delen het gepureerde bananenmengsel aan toe.
- Meng in een apart schaaltje de baking soda met het citroensap: zorgt dat het gaat schuimen en alles oplost. Voeg dit ook toe aan het beslag
- Mix met een mixer tot een luchtig en egaal beslag.
- Verdeel het beslag in de cakevorm
- Bak het bananenbrood 45-50 minuten in het midden van de voorverwamde oven totdat deze er goudbruin uitkomt.
- Laat het bananenbrood afkoelen in het bakblik
- Snijd de vijgen in plakjes en bak in een pan met een beetje agavesiroop zodat deze een suikerlaagje krijgen
- Verdeel de kwark over het bananenbrood en top af met de plakjes vijgen. Nu kan je écht gaan genieten!
Smakelijk eten!
Wil je dit receptje delen met vrienden of opslaan via Pinterest? Klik dan hieronder!
Reactie plaatsen
Reacties