Hoi en leuk dat je meeleest op deze blog met het onderwerp: 'Schrijven, hoe dat jij dat?'
‘Door, ik wilde ook een dagboek beginnen en toen ik bedacht ik me dat jij eigenlijk al je hele leven schrijft, maar waarover dan eigenlijk? Hoe begin je dan?’
Laatst stelde een vriendin deze vraag aan mij. En hierdoor besefte ik me dat ik daar eigenlijk nooit over nadenk. Het klopt inderdaad dat ik al sinds ik een pen fatsoenlijk kan vasthouden en het alfabet leerde, heel veel schriftjes heb volgeschreven. Ik weet ook nog waar dit begonnen is: in groep vier kregen we de opdracht om een verhaal te schrijven met zoveel mogelijk woorden erin die we tot dusver hadden geleerd. Daarnaast hadden we op school van die dunne boekjes over één onderwerp met een werkboekje erbij, waarin vragen stonden met betrekking tot dat onderwerp. Ik deed niets liever in mijn vrije tijd dan hele pagina’s vol schrijven over één zo’n onderwerp en dan netjes al die vragen beantwoorden mét natuurlijk de vraag in het antwoord verwerkt. Mijn liefde voor schrijven werd nog groter toen ik met een vulpen begon te schrijven, want hoe leuk was het om zo veel mogelijk lege vullingen (en dan vooral die kleine balletjes daarin) te verzamelen!!
Toen ik wat ouder was, ik denk negen of tien jaar, begon ik ook een dagboek (met slotje!) bij te houden. Vaak schreef ik hierin wat ik op een dag had gedaan of natuurlijk als ik een oogje had op iemand. Tot mijn grote geluk zijn veel van deze boekjes nog bewaard gebleven en heb ik hier laatst nog in teruggelezen.
Eigenlijk ben ik sinds die leeftijd niet meer gestopt met schrijven. Als het ene boekje uit was, had ik binnen no-time weer een nieuw boekje waarin ik verder ging. Er kwamen zelfs meerdere boekjes met verschillende doelen zoals een dagboek voor geheimen, een boekje met verhaaltjes en een schrift als verlanglijstje. Grappig om te zien hoe ik hier al begon met structuur aanbrengen in mijn aantekeningen. Iets wat ik vroeg leerde en waarvan ik nu nog steeds profiteer. Vaak krijg ik van mensen te horen dat ik zo georganiseerd ben en dat ik het mooiste handschrift ooit heb. Nou, dat komt dus wel ergens vandaan, haha.
Maar hoe ga ik nou te werk als ik in een (dag)boek schrijf? Eigenlijk schrijf ik gewoon op wat ik op dat moment voel. Als ik een heel fijne dag heb waarop ik me gelukkig voel, schrijf ik dit op. Als ik voel dat ik ergens moeite mee heb of veel over pieker, schrijf ik dat op. Maar ik schrijf ook regelmatig over onderwerpen die mij interesseren, bijvoorbeeld nadat ik een interessant artikel of boek heb gelezen over het bereiken van doelen of het aanleren van een ochtendroutine. Mijn dagboek is dus een combinatie van verhalen over het verleden, de toekomst en het nu. Ik ervaar niet zo gauw een moment waarop ik niet weet wat ik moet schrijven, want ik schrijf juist alleen als ik bij mezelf een prikkel voel met: Dit wil ik even opschrijven!
Zes minuten dagboek
Je hebt het misschien wel eens zien voorbij komen in een ochtend- of avondroutineplan: iedere dag een vast moment inplannen om te schrijven. In mijn post ‘Mijn ochtendroutine’ lees je meer over hoe mijn ochtendroutine eruit ziet. Een onderdeel daarvan is het invullen van mijn zes minuten dagboek. Naast dat ik vaak willekeurig dingen opschrijf over gevoelens of gebeurtenissen, heb ik ook een invuldagboek genaamd Het zes minuten dagboek. Dit idee is bedacht door Dominik Spenst tijdens zijn herstelperiode van een zwaar motorongeluk. Hij realiseerde zich toen pas hoe relatief het leven is en hoe mooi het is als we dankbaar zijn voor de dingen die we hebben. Met deze motivatie schreef hij dit prachtige invuldagboek, met het doel om meer mensen een gewoonte aan te leren die bijdraagt aan meer positiviteit in je dagen, en daarmee in je leven.
Het is idee is dat je iedere dag zes minuten besteed aan het invullen van dit boek: drie minuten in de ochtend en drie minuten in de avond. Je begint je dag met het opschrijven van drie dingen waar je dankbaar voor bent. Dit kan echt alles zijn: van de lekkere crunchy granola in je ontbijtje tot de zonnestralen die je slaapkamer in kwamen toen je opstond. Daarna zet je je intenties voor de dag, waarbij je nadenkt over wat je wil bereiken en waarom. Hier kun je een mantra opschrijven die je gedurende de dag wil herhalen of een activiteit die je wil uitvoeren om je beter te voelen. Een voorbeeld van een intentie: ‘Ik ga vandaag drie keer mijn flesje water vullen, omdat ik meer water wil drinken en goed voor mijn lichaam wil zorgen’. Daarna volgt ruimte voor het opschrijven van een positieve affirmatie: dit is een zin of stukje tekst waarmee je je eigen overtuigingen versterkt. Dit kan betrekking hebben je zelfbeeld, compassie naar anderen of een doel dat je wil bereiken.
’s Avonds reflecteer je op je dag en schrijf je iets op wat je aan jezelf kan verbeteren en drie leuke dingen die je die dag hebt meegemaakt. Zo zie je dat er altijd wel drie leuke dingen op je dag gebeurd zijn, ook al was het niet je beste dag. Het kan simpelweg een complimentje zijn of een glimlach van iemand op straat. Ook schrijf je op wat voor goede daad je die dag hebt uitgevoerd.
Iedere pagina bevat een inspirerende quote en aan het begin van een nieuwe week staat een uitdaging voor die week, bijvoorbeeld een week minder oordelen of spontaan iets liefs doen voor een vreemde.
Kortom: in zes minuten per dag kun je al heel veel doen aan zelfreflectie en -ontwikkeling.
Tips om te beginnen met schrijven
Ben je na het lezen geprikkeld om ook te beginnen met schrijven? Dan heb ik hier een paar tips voor je:
- Denk vooraf niet te lang na waarover je wil schrijven. Begin gewoon en je zult merken dat er vanzelf woorden op papier komen die recht uit je gedachtes komen.
- Koop een leuk notitieboekje zodat je zin hebt om het er regelmatig bij te pakken
- Wees niet te streng voor jezelf: je hoeft niet meteen een vast moment in te plannen waarop je móet schrijven. Kijk eerst of het je lukt om misschien één keer per week een schrijfmoment te nemen
- Neem je notitieboekje eens mee naar een koffietentje en ga hier zitten om in alle rust te kunnen schrijven, zonder dat je wordt afgeleid door alle klusjes die óók nog moeten. Neem soms een pauze en staar lekker naar buiten, je inspiratie volgt vanzelf.
- Leg je notitieboekje op een plek waar je het iedere dag ziet, bijvoorbeeld naast je bed of bij de bank. Zo word je regelmatig herinnert aan je doel om te schrijven
- Vind je het lastig om zomaar te gaan schrijven? Begin dan met een invuldagboek zoals het zes-minuten-dagboek of '999 vragen aan jezelf'.
- Focus je niet op dat het netjes moet. Het gaat nu om het van je af schrijven van emoties en gedachtes.
Veel succes en vooral veel plezier met het schrijven van je eerste woorden!
Liefs,
Doortje
Reactie plaatsen
Reacties