Om te beginnen wil ik eerst even wat kwijt over dit onderwerp: zelf vind ontspannen en vertragen echt niet makkelijk. Dit is een van de grootste uitdagingen waar ik momenteel in mijn leven tegen aanloop. En zo gek is dat eigenlijk ook niet, in een wereld die steeds maar sneller en sneller gaat.
Weg met die blauwlicht filterende brillen
Ik weet natuurlijk niet hoe jullie dit ervaren, maar het lijkt wel alsof er een massale inhaalslag gemaakt moet worden nadat de wereld maanden heeft stilgelegen tijdens de COVID-19 pandemie. Ik merk dat ik ineens zo veel geconfronteerd wordt met uitnodigingen voor events, sociale afspraken, feestjes, bijeenkomsten op werk en ga zo maar door. We leven in een maatschappij waarin het tempo hoog ligt.
Wil je bij blijven? Dan moet je zelf ook hard gaan, flexibel zijn, genoeg reserves bevatten en tegen een stootje kunnen. Tenminste, dat is wat ik soms denk als ik om me heen kijk. Denk hierbij ook eens aan alle middelen en services die je (onbewust) stimuleren om geen pauzes te nemen maar door te gaan: sportscholen die 24/7 open zijn, kant-en-klare maaltijden zodat we binnen drie minuten eten op tafel hebben, koffies to-go zodat we ondertussen de trein in kunnenn springen, blauwlicht filterende brillen zodat we tot later door kunnen werken en gedeelde agenda's zodat we allemaal elkaars vrije uren kunnen inzien. Dit zorgt er allemaal voor dat het heel gewoon wordt om het tempo van de mensen om je heen te volgen. Want het laatste wat je wil is achterblijven, zoals een slome schildpad. Dit is iets wat sterk evolutionair ontwikkeld is in ons diepere instinct: buiten de groep vallen betekent misschien wel de dood. Daarom vinden we het allemaal belangrijk om op een zelfde tempo te blijven rennen.
De haasmodus
Bovenaan deze blog zie je een plaatje van een haas en een schildpad. Deze dieren staan symbool voor twee modi waar we ons in kunnen bevinden. Op het moment dat je 'aanstaat' en dus druk bezig bent, komt je lichaam in de 'fight-flight modus'. Dan wordt je sympatische zenuwstelsel actief. Dat is heel nuttig als je moeten vechten of vluchten, bijvoorbeeld als je plotseling oog in oog komt te staan met een inbreker of een wild dier. Dit systeem zorgt ervoor dat je hart sneller gaat kloppen, dat er meer zuurstof naar je spieren gaat en dat je ogen en oren alert zijn. Op zo'n moment heeft je lichaam geen tijd voor zaken als vertering of voortplanting: overleven is prioriteit nummer 1!
Dit systeem wordt ook geactiveerd bij langdurige stress, angstgevoelens of een intensieve work-out. Stel je hierbij een rennende haas voor die op de vlucht is voor een vos; totaal in vecht-vluchtmodus, dus vandaar de term 'haasmodus'.
Aan de andere kant hebben we de rust-en-herstel modus, waarbij het parasympatische zenuwstelsel actief wordt. Dit systeem zorgt ervoor dat je voedingsstoffen verteerd worden en omgezet worden in de benodigde energie. Daarnaast zorgt het voor een daling van de hartslag- en ademfrequentie. Hierbij kun je denken aan een schildpad, die alles op zijn gemakje uitvoert en zeker niet denkt aan sprinten voor een vijand.
De schildpadmodus
In een ideale wereld zou ik willen vragen of we niet met z'n allen kunnen overgaan op snelwandelen in plaats van sprinten, maar dat is lastig. De wereld is nu eenmaal ingericht met bepaalde systemen en het moeilijk om daar zomaar verandering in te brengen. Maar ik heb ook goed nieuws! Op individueel niveau is er heel veel mogelijk. Jij kunt voor jezelf wel af en toe de schilpadmodus aanzetten. En om in deze modus te komen hoef je echt geen drie weken vrij te nemen of op vakantie te gaan naar een all-inclusive oort. Nee, het kan juist gewoon tussendoor, terwijl iedereen om je heen verder sprint. Ik ben namelijk van mening dat je beter constant voor een ontspannen en ongehaast gevoel kunt zorgen dan dat je met pieken en dalen door het leven gaat.
Pure aandacht
Om deze vertraagmomentjes in je dagen te implementeren heb je niks anders nodig dan je volledige en pure aandacht. Je hoeft je namelijk alleen maar te focussen op het hier en nu. De handelingen die je normaal op de automatische piloot uitvoert, ga je heel bewust stap voor stap, rustig uitvoeren.
Hier heb ik een aantal concrete oefeningen die je kunt uitproberen om je schildpadmodus aan te zetten:
Activiteit | Ik voer dit mindfull uit door ... |
---|---|
Thee zetten en drinken | ... rustig te wachten tot het water kookt, een theezakje uit te kiezen en hier even aan te ruiken, de thee langzaam laten trekken en wachten tot het water is afgekoeld tot een drinkbare temperatuur, zonder dat ik iets anders toe. |
Boodschappen doen | ... lopend naar de supermarkt te gaan, de producten met aandacht in mijn mandje te plaatsen, rustig langs de schappen lopen en de boodschappen mindful één voor één zelf te scannen bij een zelfscankassa |
Gezicht wassen | ... de kraan aanzetten en wachten tot het water lauwwarm is, mijn gezicht in te masseren met het cleansing foam, dit weer rustig afspoelen en vervolgens mijn gezicht met een handdoek voorzichtig droog deppen. Vervolgens een lekkere creme in je huid masseren. |
Naar het toilet gaan | ... rustig te gaan zitten, je blaas volledig leeg plassen, nog even tien seconden blijven zitten, een keer heel diep ademhalen, je broek met aandacht weer omhoog trekken en dan rustig je handen wassen en drogen. |
Fietsen | ... mij volledig te focussen op mijn lichaam: hoe voelt het trappen? hoe voelen de handvaten? is het zwaar of juist licht? Gewoon even met je gedachtes bij het fietsen zijn in plaats van bij het avondeten of al achter je laptop. |
Je zult merken dat wanneer je een paar activiteiten per dag zo rustig uitvoert, je echt meer rust in je lichaam en in je hoofd ervaart. Je gunt jezelf meer tijd, je hoeft niet alles met haast en druk uit te voeren, en geloof mij maar: je lichaam zal er blij mee zijn.
Ik ben heel benieuwd of het je lukt om de komende tijd een paar van deze activiteiten in een vertraagd tempo uit te voeren.
Liep je ergens tegen aan? Of werd je je ineens bewuster van het nu?
Ik hoor het graag!
Liefs,
Doortje
Reactie plaatsen
Reacties