Waarom me-time nemen goed is voor iedereen!

Gepubliceerd op 9 juli 2023 om 12:17

Een weekend alleen thuis, even geen sociale afspraken en alle tijd hebben voor je hobby's: voor mij klinkt het als muziek in de oren! En voor jou? Misschien denk je wel: 'Bah, nee wat enorm saai! Doe mij maar een paar dinertjes, een feestje en werk!' Dat kan, want er zijn nu eenmaal verschillen tussen mensen, maar waar ligt  dat dan aan? 

Introvert vs. extravert

Steeds vaker zie ik deze twee termen voorbij komen in artikelen en boeken die gaan over persoonlijkheid en zelfontwikkeling. Het is waardevol om te weten welke eigenschap het best bij jou past om ook te kunnen verklaren waarom jij je in bepaalde situaties op een bepaalde manier gedraagt. 
Als introverte eigenschappen worden vaak genoemd: verlegen, op jezelf, alleen, rustig, passief, luisterend en soms 'afwezig'. Extraverte personen daarentegen worden vaak omschreven als: sociaal, druk, actief, veel pratend, druk en 'aanwezig'. Maar eigenlijk moeten we nog wat verder kijken dan deze eigenschappen. Introverte personen halen hun energie namelijk vaker uit alleen zijn dan in gezelschap, terwijl extraverte personen enorm opladen van een avondje met vrienden of familie. Dit betekent niet dat introverte mensen hier niet van houden, maar om hun batterij op te laden is er net meer quality time met jezelf nodig dan voor extraverte personen. Ook introverte personen kunnen dus druk en aanwezig zijn in groepen en extraverte personen kunnen juist ook rustig en verlegen zijn. Verlegenheid wordt vaak ontrecht als synoniem voor introvertie gebruikt. 

'Ik moet nog even kijken of ik kan'

Een tijdje las ik het boek 'Ik moet nog even kijken of ik kan' van Liesbeth Smit. Dit boek gaat over hoe je introvertie en extraverte eigenschappen van elkaar kunt onderscheiden en wat deze twee persoonlijkheden nu precies inhouden. Ik hoefde niet veel van dit boek te lezen om mezelf te herkennen in een introvert persoon.

Daarnaast luisterde ik naar een webinar over hooggevoeligheid van Saskia Klaaysen. Ook hier herkende ik een heleboel eigenschappen. En wat was die erkenning, van zowel introvertie als hoogsensitiviteit fijn! Voordat ik me begon te verdiepen in deze onderwerpen voelde ik me af en toe een beetje raar als ik na twee uur op een feestje het liefst naar huis ging of als ik dacht: 'Alweer een sociale activiteit plannen? Ik ben net bijgekomen..'. Nu weet ik dat dit gewoon bij mij hoort en oké is. 

 

To be left alone is the most precious thing one can ask of the modern world' - Anthony Burgess

Sensitief of hóóg sensitief?

Ik geloof erin dat iedereen een bepaalde mate van sensitiviteit in zich heeft. Of dat nu voor geluid, licht, temperatuur of emoties is: we hebben allemaal een zenuwstelsel dat ervoor gemaakt is om prikkels te voelen en aan je hersenen door te geven. Maar wat is dan het verschil met hoog sensitiviteit? Als je hoog sensitief bent, worden er simpelweg minder prikkels weggefilterd en komt er dus veel meer in jouw brein binnen per tijdseenheid. Vergelijk het hiermee: in het brein van niet- hoog-sensitieve personen gaan de auto's (oftwel de prikkels) door een groen stoplicht totdat het stoplicht op rood springt; dan stoppen de auto's netjes met rijden. In het brein van een hoog sensitief persoon stoppen de auto's niet voor een rood stoplicht, maar glippen ze allemaal door. Dat betekent dat er een hele file van auto's ontstaat en het een tijdje duurt voordat deze allemaal weer opgeruimd zijn. Dit zorgt ervoor dat hoog sensitieve personen wat langer de tijd nodig hebben om na te denken, antwoorden te formuleren en risico's te analyseren. Alle binnenkomende prikkels moeten eerst worden verwerkt en geordend: daarna volgt pas de volgende stap. 

Doe de zelftest van Elaine N. Aron

Als je nieuwsgierig bent geworden of je hoog sensitief bent, dan heb ik hieronder een foto van de test gemaakt uit het boek 'Hoog sensitieve personen in de liefde' van Elaine N. Aron. Als Elaine niet kent: zij is een Amerikaanse klinisch onderzoekspsycholoog en auteur. Aron heeft talloze boeken en wetenschappelijke artikelen gepubliceerd over overgeërfd temperament en interpersoonlijke relaties met een focus op sensitiviteit. 

De test bestaat uit 23 vragen die je met ja of nee kan beantwoorden. Schrijf de antwoorden voor jezelf op en geef jezelf 1 punt voor iedere 'ja'. Hieronder zie hoe je de test interpreteert.

 

Uitslag van de HSP test

0-7 punten

Je bent waarschijnlijk geen HSP-er. Hoewel dat niet met zekerheid te zeggen is. Want als er bijvoorbeeld twee items heel erg waar zijn voor jou kan het zijn dat je wel hoogsensitief bent.

8-14 punten

Er zijn verschillende gradaties in sensitiviteit. Je bent waarschijnlijk wel sensitief maar mogelijk niet hoogsensitief. Dat kan een groot voordeel zijn omdat je wel veel dingen aan kan voelen, maar niet de problemen hebt die de hoogsensitieven hebben.

15-23 punten

Je bent heel waarschijnlijk hoogsensitief (HSP-er). Je bent gevoeliger voor nuance verschillen dan de meeste andere mensen. Het kan nut hebben om een boek te lezen over hoogsensitiviteit of kennis te maken met andere HSP-ers. Het kan zijn dat je heel veel herkent en daardoor iets bewuster wordt van deze eigenschap van je.

I love to be alone. I never found the companion that was so companionable as solitude' - Henry Thoreau

Maar waarom is alleen tijd voor iedereen belangrijk?

Er zijn veel voordelen te noemen van alleen tijd: een verhoogde productiviteit, toename in gevoel van vrijheid en creativiteit, je voelt je vrolijker en minder gestresst. 
Als je alleen bent kun je even inchecken bij jezelf waardoor je echt aandacht geeft aan je gevoelens en gedachtes. Soms wil je lichaam je al langere tijd iets zeggen, maar omdat je maar door rent krijg het de kans niet. Als dit een tijdje doorgaat zie je vaak dat het zich uit in een emotionele bui of een ruzie met diegene om je heen.

En wat ga ik dan in vredesnaam alleen doen?

Het maakt niet uit wat je doet als je dit maar in je achterhoofd houdt: je hoeft niet productief te zijn. Dus laat die podcast, mail of to-do list echt even liggen en neem de tijd om iets niet-nuttigs te doen. Denk aan uit het raam kijken, wachten tot het water kookt voor een kop thee of gewoon even op bed liggen met je ogen dicht.

Een aantal tips om meer me-time momenten te creeëren:

  • Plan je me-time momenten in. Dit kan een kwartiertje zijn in de ochtend, een avond of een hele dag. Je bepaalt zelf hoelang je nodig hebt. Zet letterlijk een kruis in je agenda op deze momenten
  • Stel anderen op de hoogte, bijvoorbeeld je partner of familie. Laat aan je omgeving weten dat je nu even aan je 'me-time momentje' begint. Zo weet je dat je niet onnodig gestoord zal worden
  • Vind je het moeilijk om te bepalen wat je gaat doen? Maak dan een lijstje met nutteloze taken waar je blij van wordt en pak dit lijstje erbij zodra je een alleen tijd moment hebt ingepland
  • Moeite met tijd vinden? Kijk of je het kan combineren met de momenten waarop je toch al alleen bent. Dit kan zijn in de trein, terwijl je fietst naar de winkel of als je de hond uitlaat.

Ik hoop dat je met deze tips af en toe een extra momentje voor jezelf durft te nemen. Je verdient het!

Heb je nog vragen over 'alleen tijd'? 
Twijfel dan niet om een reactie achter te laten!

 

Liefs,

Doortje


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb