Ayurvedisch voedingsadvies: wat is dat eigenlijk?

Gepubliceerd op 10 januari 2023 om 17:44

Een toevallige vondst bij de kringloop: een boek over Ayurvedische voeding. Ik las dit boek en het wekte bij mij interesse op, waardoor ik zelf een consult bij een Ayurvedisch voedingsconsulent inplande. Lees hieronder meer over wat Ayurveda is en of het misschien iets voor jou kan betekenen.

Ayur-watte?

Om bij het begin te beginnen: Ayurveda is een eeuwenoude geneeskunst afkomstig uit India. Het wordt door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) erkent als het oudste gezondheidssysteem ter wereld! 
Het begrip Ayurveda is afkomstig uit het klassieke Sanskriet: 'Ayus' staat voor (lang) leven en 'veda' betekent wetenschap of leer. Dus Ayurveda betekent letterlijk: de wetenschap van het leven. 

Wat ik zo mooi vind aan deze gezondheidsleer is dat het een holistische blik kent. Ayurveda kijkt naar het leven als een groot geheel bestaande uit fysieke, psychische, mentale en spirituele aspecten. Het doel hiervan is om lichaam, geest en ziel in evenwicht te brengen om ziektes te voorkomen en – zo nodig – te genezen.

Een Ayurvedische dokter zal dan ook niet alleen kijken naar het orgaan of lichaamsdeel waar jij last van hebt, maar kijkt naar al deze aspecten in jouw leven:  voeding, stress op werk of in een relatie, te weinig rust, medicatie, mate van lichaamsbeweging en je persoonlijke omgeving.

Indeling op basis van dosha's

Je zult geen Ayurvedisch consult kunnen doen zonder dat je hoort over dosha's. Er bestaan drie dosha's en de beste vertaling voor een dosha is een functioneringsprincipe. Je wordt ingedeeld in één of meerdere dosha's. Je dosha's moeten in balans zijn om je gezond te voelen. 
De drie dosha's zijn: Vata, Kapha en Pitta.

Kort samengevat:

  • Vata: dit is de bewegingsdosha. Deze dosha maakt dat je beweegelijk, alert en communicatief bent. 
  • Kapha: dit is de structuur dosha. Kapha geeft een mens vorm, karakter, evenwichtigheid en uithoudingsvermogen.
  • Pitta: dit is de stofwisselings dosha. Deze staat voor de spijsvertering, energiehuishouding, stofwisseling en temperatuurregulatie.  

Wat had ik aan dit consult?

Bij het Ayurvedische consult moest ik eerst een tal van vragen beantwoorden. Die gingen over allerlei aspecten van mijn fysieke en mentale gezondheid, zoals huidtype, soort relaties, ochtend of avondmens, ga zo door. Op basis van een kennismakingsgesprek en deze vragenlijst werd vastgesteld wat voor type ik was: een Vata-type. Dit betekent dat deze dosha bij mij overheersend is en de andere twee juist minder aanwezig. 

Op basis van deze 'diagnose' kreeg ik een voeding- en leefstijladvies. Mijn voornaamste reden om hier naartoe te gaan waren mijn spijsverteringsklachten en extreem veel last van de kou. 
Concreet kreeg ik het advies om in de winter geen rauwkost of koude producten te eten, maar liever te starten met een warme havermout of 's middags een warme soep te eten als lunch. 

Daarnaast was mijn element 'aarde' onderrepresentatief, wat voor mij betekende dat ik meer voedingsmiddelen in de categorie 'aarde' moest gaan eten (zoete aardappel, pastinaak, wortel, asperges, rode biet). 

Intuitiever en bewuster eten

Daarnaast heb ik door deze consulten geleerd om bewuster met eten om te gaan. Er werden mij een aantal vragen gesteld over hoelang ik gemiddeld over een maaltijd doe, of ik voldoende kauw, of ik verzadiging ervaar en of ik eetbuien heb.
De snelheid van vertering in je darmen is namelijk ook sterk afhankelijk van hoe je eet. Hoe beter je kauwt, des te kleiner de stukjes eten die terecht komen in je darmen en des te minder energie jouw lichaam kwijt is aan het verwerken van voedsel. Daardoor houd je weer meer energie over (voor bijvoorbeeld het verwerken van emoties of je lichaamstemperatuur reguleren). 
In mijn geval was dit zeker niet optimaal. Ik at vaak kleine tussendoortjes, terwijl ik op mijn telefoon keek of staand in de keuken, totaal niet bewust. Sinds dit consult heb ik geleerd om regelmatig een incheckmoment te nemen voor een maaltijd. Dit betekent een keer diep inademen om in contact te komen met je buik en uit je hoofd te gaan. Daarnaast kreeg ik het advies om soms een pauze in een maaltijd in te lassen en even te voelen of je al vol zit of nog niet. Dit alles heeft mij zo erg geholpen om meer te luisteren naar de honger- en verzadigingssignalen van mijn lichaam. 

Ik ervaarde hierna ook een rustigere spijsvertering en minder kou (en ja, het was nog steeds winter haha ;)).

 

Is dit iets voor jou?

Natuurlijk weet ik nooit helemaal zeker of mijn verbetering volledig toe te schrijven was aan de tips die ik heb opgevolgd, of bijvoorbeeld ook aan dat ik meer ben gaan bewegen, maar het was zeker een fijn consult met weer interessante nieuwe informatie over gezondheid!

Heb je ook wel eens last van klachten aan je maagdarmstelsel, bijvoorbeeld obstipatie, diarree, opgeblazen gevoel? Of ervaar je onrust omtrent het eten van maaltijden? Of wil je meer intuïtief gaan eten, in verbinding met je lichaam?
En daarbij: heb je uitgesloten dat dit niet veroorzaakt wordt door een onderliggende aandoening? 

Dan kun je een Ayurvedisch voedingsconsult zeker uitproberen!

Ben je benieuwd bij wie ik dit deed? Stuur mij dan een berichtje via instagram @eventussendooortje of via email: doortjebohm@gmail.com

En voor nu is de enige tip die ik je zou mee willen geven: geniet vandaag van één maaltijd eens extra bewust door wat meer dan normaal te kauwen en de maaltijd die je voor je hebt eens even goed te bestuderen voor je eraan begint.

Liefs,

Doortje

P.s Wil je hier meer over lezen? Dan raad ik je één van deze boeken aan. De eerste (Ayurveda) gaat in detail in op  de principes van de Ayurvedische voedingsleer en de tweede (Intuïtief eten) is een zelfhulpboek om af te komen van dieten en over te stappen op een intuïtief eetpatroon. 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.