De reis van calorieën tellen naar intuïtief eten

Gepubliceerd op 27 juni 2023 om 11:33

Éen van de mooiste dingen vind ik hoe intuïtief een kind leeft. In slaap vallen wanneer je moe bent, eten wegduwen als je vol zit en direct huilen als je verdrietig of boos bent. Als je ouder wordt, raak je een stukje van deze pure intuïtie vaak kwijt. Je komt in aanraking met zoveel overtuigingen over wat goed voor je is en wat niet, dat je hier vanzelf een eigen oordeel over creeërt in je hoofd. 
Ik merkte dat met betrekking tot eten. In deze blog vertel ik je meer over mijn reis van intuïtief, naar calorieën tellen en terug naar intuïtief. Lees je mee?

 

Op deze eerste foto zie je mij als kind enorm blij zijn met een ijsje. Waarschijnlijk heb ik erg genoten van dat ijsje, tot het laatste stukje ging smelten en ik dacht: 'Laat maar, nu geef ik hem aan mama want ik hoef niet meer'. 
En zo leefde je als kind: als je genoeg gegeten had, schoof je je bordje aan de kant en kwam er geen hap meer in (bij mij dan). Daarnaast werd ik ook chagrijnig als ik honger had en dus was het tijd om te eten. Dit laat zien dat je in verbinding met de signalen van je lichaam eet en niet op basis van gedachtes als 'ik mag niet eten' of 'het is nog geen tijd om te eten'. 

Ik ben niet zo heel streng opgevoed, dus als kind hoefde ik nooit mijn bordje leeg te eten. Als ik niet meer hoefde, liet ik het staan. Geluksvogel die ik was: vaak mocht ik daarna wel een toetje, ook al had ik mijn eten niet op ;). 

Alles invoeren in MyFitnessPal

Gedurende de afgelopen jaren is er toch iets veranderd bij mij in het intuïtief eten. Ik weet nog dat dit begonnen is vanaf het moment dat ik op kamers ging en dus op mezelf ging wonen. Voor het eerst ging ik zelf gerechten koken en me ook verdiepen in wat eigenlijk 'gezond' was en wat niet. 
Op social media volgde ik bloggers/influencers die zich focusten op gezonde voeding voor als je intenstief beweegt. En dat deed ik ook in die tijd. Ik sportte wel 3-4x in de week, dus dit was voor mij het moment om mijn voeding ook onder de loep te nemen. 

Om inzicht te krijgen in wat ik precies binnenkreeg, ging ik een tijdje mijn eten bijhouden in MyFitnessPal. De welbekende app... De app die nóóit meer op mijn telefoon komt!! Het kostte iedere dag best wel wat tijd om in te voeren. Maar dat was niet het ergste. Ik kan nu wel zeggen dat de obsessie met het bijhouden van calorieën veel schadelijker was. 

Negeren van lichaamssignalen

Laat ik wel even duidelijk zijn: iedereen is anders dus als iets voor jou wel werkt wat voor mij niet heeft gewerkt, is dat helemaal oké. Maar zelf ben ik, door mijn persoonlijke ervaringen, tegen het tellen van calorieën. Het aantal caloriën wat je binnenkrijgt is simpelweg een getal, maar de interpretatie die daarmee gepaard gaat is intenser. Ik ging aan de hand van dit getal bepalen of ik nog wat 'mocht' eten. Als ik - volgens mijn overtuiging - al te veel calorieën had gegeten op een dag, ging ik niks meer eten. Onafhankelijk van of ik honger had. Hiermee negeerde ik dus lichaamssignalen, puur door een overtuiging van dat getal. 

Andersom werkte dit ook: als ik nog niet aan mijn calorieën van die dag zat, dan kon ik nog wat eten. Ook weer onafhankelijk van mijn honger- of verzadigingsgevoel. 
In die tijd was ik me daar echt niet bewust van. Het was voor mij heel normaal en ik voelde me er ook goed bij. Ik had meer energie dan voorheen, want ik was bewust bezig met vezel- en eiwitrijke producten op te nemen in mijn dieet. Ik ging lekker naar de sportschool en ik voelde me fit en vitaal! 'Dit werkt super goed voor mij!' dacht ik.

 

Een tijd werkte dat ook goed, totdat ik begon te merken dat ik misschien eigenlijk helemaal niet meer zo gezond at als ik dacht. 
Waneer je focus ligt op calorieën tellen, betekent dat dat je in principe alles kan eten zolang je maar onder dat aantal calorieën blijft. Of dat nu drie frikandellen en een fles cola is of een rijk gevulde maaltijdsalade maakt volgens dat principe niet uit. Dus in mijn geval at ik soms een hele bak kwark van 500 gram (met slechts 215 kcal, maar wel 18 gram suiker!). 

Dit inzicht hielp mij anders denken: 'Het gaat erom dat je je lichaam voedt, en niet uitsluitend vult'

Pas toen ik me meer ging verdiepen in het voeden van je lichaam, kwam ik erachter dat het type voeding dat je tot je neemt óók heel belangrijk is. Niet alleen voor een gezond gewicht behouden, maar ook voor je mentale stabiliteit. De hele tijd van die suikerpieken voelde uiteindelijk niet meer goed... 

Nog veel meer merkte ik de 'stress' omtrent alle eetregels die ik inmiddels had opgebouwd voor mezelf. 

Het moment waarop ik lichamelijke klachten begon te ontwikkelen is voor mij een kantelpunt geweest. Ik voelde aan mijn lichaam dat ik eigenlijk helemaal niet meer zo gezond bezig was als ik dacht.

Tot mijn geluk kwam het boek 'Intuïtief eten' op mijn pad. Dit boek is geschreven door twee Amerikaanse diëtisten die zijn begonnen met de anti-dieet methode. 

Chips eten is weer genieten

Uit dat boek heb ik veel geleerd over wat intuïtief eten inhoudt. Eigenlijk is het niks anders dan gewoon zo eten als kind, zonder regels en opvattingen over wat, hoeveel en wanneer je eet. Als je veel te maken hebt gehad met verschillende soorten dieten, is het logisch dat je niet meer intuïtief eet. Je eet volgens opgelegde eetschema's, je gaat vasten omdat dat zou helpen of je volgt de regels uit een dieetboek. 

Juist omdat dit op de lange termijn jouw relatie met voeding verstoord is dit absoluut niet behulpzaam. Het is zelfs schadelijk. 

Door de oefeningen uit het boek Intuitief eten op te volgen, begon ik steeds meer van mijn ''eetregels'' los te staan en meer in verbinding te komen met de signalen van mijn lichaam. Dit ging langzaam en het was zeker niet in een week (of in een maand) gefixt, maar ik merkte wel de voortuigang. Ik kon weer genieten van een schaaltje chips of een cornetto. Ik hoefde geen tijd meer te besteden aan het tellen van caloriën.

'Maar straks kom ik aan!'

Mijn grootste onderliggende angst was natuurlijk dat ik zou aankomen in gewicht als ik mijn lichaamssignalen de vrije loop zou geven. Ik dacht dat ik meteen kilo's zou aankomen als ik zomaar zou eten waar ik zin in had. En wat denk je? Nee, dat gebeurde niet. Ik zit eigenlijk nog steeds op hetzelfde gewicht als toen. Mijn energielevels zijn hoger en mijn klachten zijn verdwenen!

 

Wil je nu meer weten over intuïtief eten en hoe je dit kan toepassen in de praktijk?

Herken jij je in bovenstaand verhaal en zou je ook stappen willen zetten richting meer intuïtief eten? Dan kun je daarover meer lezen in mijn e-book 'Van dieten naar intuitief eten'. 

Deze kun je aanvragen door een e-mail te sturen naar: eventussendoortje@gmail.com 

 

Veel liefs,

Doortje Böhm


Reactie plaatsen

Reacties

Annabel
2 maanden geleden

Wat een mooie blog. Dat boek over "intuïtief eten" staat al langere tijd op mijn wishlist. Ik ervaar zelf de laatste tijd ook (weer) in toenemende mate 'stress' met alle 'regels' over eten die ik lees en voorbij zie komen. En laat ik ook meteen weer flink aangekomen zijn. Terug intuitief eten zou ik heel fijn vinden. :-) Thanks voor de inspiratie.