Eet jij alleen maar sla?

Gepubliceerd op 6 januari 2023 om 11:01

'Eet jij dan nu echt volledig vegan?' 'Kan je nu alleen maar sla eten? 'Mis je dan geen kaas?' 'Krijg je dan wel genoeg eiwitten binnen?' 'En eet je dan wel vis?' Dit soort vragen krijg ik vaak sinds ik over ben gestapt op een plantaardig voedingspatroon. In deze blog wil ik je graag meenemen in hoe dit proces voor mij is verlopen en wat mijn reden daarachter was. 

 

Deze foto van mij met een bak sla in mijn hand is misschien een beetje misleidend en ondersteunt het typische beeld van 'een veganist die alleen maar droge sla met wortels eet'.

Deze foto is gemaakt op vakantie in Slovenië. We waren met onze vriendengroep  gaan eten bij een restaurant ergens hoog in de bergen. Hier werden alle gerechten vers gemaakt en grotendeels bereid met lokale ingrediënten. Hier verwachtte ik ook geen vegan mayonaise of een vegetarische burger, haha. Vandaar dat ik toen wat extra salade at, voor mij totaal geen straf. Maar hier leek ik wel het 'konijntje' van de groep. 

Gelukkig is er wel meer dan alleen het 'konijnenvoer'! Echt waar, ik heb nog nooit zoveel lekkere recepten en nieuwe gerechten geproefd als in de afgelopen twee jaar dat ik plantaardig ben gaan eten.

Ik hoop dat je hier ook vertrouwen in krijgt als je rondkijkt op mijn website. :)

 

Het begon met de vega-maand hype

Voordat ik plantaardig ging eten, at ik al een tijd vegetarisch. Het idee om vegetarisch te gaan eten ontstond in mijn studentenhuis. We zouden met z'n allen de uitdaging aangaan om één maand geen vlees te eten. Gewoon om eens te kijken of we dit volhielden en om te experimenteren met nieuwe vegetarische recepten. Deze maand ging mij goed af en ik merkte dat vlees helemaal niet miste. Sterker nog, ik voelde me eigenlijk zelfs beter na het eten van vega maaltijden.

Het werd voor mij een beetje een sport om steeds nieuwe vegetarische gerechten samen te stellen. Ik maakte kennis met allerlei verschillende soorten vleesvervangers, maar ook met peulvruchten, noten, pitten en zaden. Gezond eten was al langere tijd een hobby van mij en met deze uitdaging erbij werd dat alleen maar leuker. 

Buiten de deur eten

Ook merkte ik dat vegetarisch eten buiten de deur niet  moeilijk was. Zeker niet in de stad waar ik toen woonde (Utrecht), want daar vind je onwijs veel leuke restaurantjes met vegetarische opties. En aangeven dat je vegetarisch bent in gezelschap? Geen probleem, meestal is er nog wel iemand die vegetarisch eet en zijn mensen al gewend aan het koken zonder vlees. Daarnaast staan er ook genoeg gerechten op de menukaart in restaurants die per definitie al vegetarisch zijn, dus waarbij je helemaal niet 'opvalt' als je vegetarisch eet. Denk hierbij aan: tomatensoep, carprese salade, loempia's, kaasplankjes, nacho's. 

Gezondheidsredenen

Toen ik ongeveer een jaar vegetarisch aan het eten was kwam ik in aanraking met een wetenschappelijke studie die specifiek gericht was op het testen van de effecten van een plantaardig voedingspatroon op het ontstaan/verminderen van chronische ontstekingsaandoeningen. Na een introductie over wat de positieve effecten konden zijn van zo'n dieet besloot ik om mee te doen.

Deze interventie in deze studie bestond uit meerdere aspecten, maar de grootste was het volgen van een whole-food plant-based diet. Dit betekende voor alle deelnemers: geen vlees, geen vis, geen eieren en geen zuivel. Alleen voedingsproducten gemaakt van planten. En dan het liefst onbewerkt; daar verwijst whole food naar. De verwachting was dat je door het eten van uitsluitend plantaardige producten het lichaam voorziet van veel vezels, weinig suiker, gezonde vetten, voldoende vitamines en mineralen en anti-oxidanten. De combinatie van deze gunstige voedingsstoffen zorgt mogelijk voor een afname van ontstekingen, verbetert de bloedsuikerspiegel, verlaagt het cholesterol en draagt bij aan een betere darmgezondheid.

 

Natuurlijk is het uitvoeren van studies met betrekking tot voeding altijd lastig, want hoe weet je nou zeker dat alle deelnemers ook écht plantaardig eten? En of ze niet toevallig ook allerlei andere aanpassingen hebben gedaan waardoor de beoogde gunstige effecten optreden? Dat weet je nooit helemaal zeker, maar het bestaande bewijs van deze gezondheidsvoordelen heeft mij ervan overtuigd. Ik ben voor mezelf ook nog extra in deze studies gedoken om te kijken hoe deze zijn opgezet en of er rekening is gehouden met verstorende factoren. 

Daarnaast heb ik ook de Netflix documentaire The Game Changers gezien, waarin ook alle voordelen van een plantaardig voedingspatroon worden benadrukt. En jaaa, ik weet dat documentaires vaak één kant van het verhaal zonnig belicht en jaaa, ik weet ook dat Amerikaanse documentaires soms met een korreltje zout moeten worden genomen, maar toch voelde het voor mij goed om dit dieet te gaan proberen. 

Dag kaas, eieren en kwark

Het moment dat ik voor mezelf had besloten om plantaardig te gaan eten was vrij abrupt. 1 april 2020 begon ik hiermee en was ik even vrij streng. Kwark, yoghurt, kaas, mayonaise en eieren kwamen mijn deur niet meer in. Opnieuw begon ik kennis te maken met nieuwe producten. Natuurlijk was ik aan veel vleesvervangers al gewend, maar een deel daarvan bevat wel scharrelei of melkpoeder. Dus die werden van mijn lijstje geschrapt. Ook stapte ik over op plantaardige yoghurt soorten zoals van Alpro en Oatly. De kaas werd vervangen door hummus, plantaardige grilworst en pindakaas. En zoals bij de meeste gedragsveranderingen het geval is: je moet er gewoon even aan wennen. Je moet nieuwe gewoontes voor jezelf creeëren. Dit merkte ik ook, want na een maand of twee vegan eten miste ik de kaas en kwark eigenlijk al niet meer. 

 

Nieuwe mede-vegans ontmoeten

Naast dat het vegan eten me erg goed in de smaak viel, ervaarde ik ook hoe leuk ik het vond om nieuwe mensen te leren kennen die ook vegan eten. Zo heb ik via mijn 'food diary' op instagram nieuwe mensen persoonlijk leren kennen. Het geeft me nu nog steeds energie om nieuwe dingen te leren over plantaardig eten en mensen te spreken die weer tips of ervaringen delen. 

Recentelijk ben ik ook zelf een opleiding tot plantaardig voedingsdeskundige begonnen om meer kennis op te doen over de kritische stoffen binnen een plantaardig voedingspatroon. Mijn doel is om eerst mijn eigen voeding te optimaliseren en in de toekomst ook andere mensen te helpen met de overstap naar een plantaardig voedingspatroon. 

En nu?

Mijn ervaringen met deze nieuwe leefstijl zijn positief, dus ik blijf lekker plantaardig eten. Nog steeds maak ik ook gewoon de nodige uitzonderingen als ik een keer uiteten ben of simpelweg als ik daar zin in heb want ik wil absoluut niet het gevoel krijgen dat ik een streng en strict dieet volg. (Reality check: gisteren heb ik een milkshake gedronken omdat ik daar gewoon écht even zin in had!)


Dus, op deze website en op mijn instagram @eventussendooortje (let op 3 O's!) kun je allerlei recepten en leefstijltips vinden die passen bij een plantaardig voedingspatroon. 

 

Eet jij ook wel eens plantaardige maaltijden? En wat vind je er fijn of minder fijn aan?
Laat het me weten in de reacties of via een berichtje op instagram! 

 

Liefs,
Doortje

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.